Nieuws

Het onderzoek waarin de effectiviteit van belonen van stoppen met roken wordt aangetoond krijgt veel media-aandacht. Hier vindt u een overzicht. 

Artikel van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) getitled: “De beloning wordt vaak gebruikt om de overwinning op de sigaret te vieren”.

Artikel van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) getiteld: Medewerkers helpen stoppen met roken? Belonen werkt!

Interview met stagiare Puck Nagtzaam voor de podcast van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde getitled: 'Sociale collega helpt bij stoppen met roken'. 

Artikel in De Telegraaf getiteld: 'Stoppen met roken? Collega’s kunnen helpen'. 

Video: tv-programma Editie NL (RTL4): Geld verdienen met afvallen, dat wordt mogelijk voor inwoners van Amersfoort. De gemeente start het experiment om ervoor te zorgen dat mensen samen hun leefstijl op een positieve manier veranderen. Halen we onze doelen eerder als we er geld voor krijgen? De redactie van het tv-programma Editie NL op de commerciële zender RTL 4 gaat voor het antwoord op die vraag te rade bij Floor van den Brand (CAPHRI), die vorig jaar aantoonde dat mensen het stoppen met roken beter volhouden als ze daarvoor worden beloond.

Video: de regionale zender L1 opent het nieuwsprogramma Limburg Centraal met uitgebreide aandacht voor de CATCH-studie. Naast een interview met Onno van Schayck is er ook een reportage te zien met een gestopte medewerker van de sociale werkplaats MTB in Maastricht. Werkgeversvereniging LWV reageert in de uitzending. Eerder op de dag werd Floor van den Brand al geïnterviewd in het ochtendprogramma op L1 Radio (https://bit.ly/2OwM9U9) Ook op het online nieuwsplatform 1Limburg was de studie groot nieuws. Er werd zelfs een apart bericht gewijd aan de door ZonMw toegekende subsidie voor een vervolgstudie: https://bit.ly/2pYaR0G

Artikel op de website van NRC. Ook gepubliceerd in de papieren versie van NRC Handelsblad en NRC Next (op de wetenschapspagina).

VideoHet tv-programma Hart van Nederland (SBS 6) zendt een interview uit met Floor van den Brand, inclusief reportage bij een medewerker van Meander Zorggroep in Kerkrade.

Video: RTL Nieuws publiceert een uitgebreid artikel op de website en opent de ochtendjournaals met een reportage waarin Floor van den Brand wordt geïnterviewd, evenals een succesvol gestopte roker bij landbouwcoöperatie Vitelia in Noord-Limburg.

Video: NOS Journaal besteedt in de ochtendjournaals aandacht aan het onderzoek via een kort item inclusief reactie van Onno van Schayck. Ook is er een uitgebreid artikel gepubliceerd op de website van NOS Nieuws (zie link). ’s Avonds werd een langer item uitgezonden in de journaals van 18 en 20 uur, inclusief reportage bij Afvalverwerking Rijnmond (Video: https://bit.ly/2J7yGvM - vanaf 21.38). Ook werd Onno van Schayck nog geïnterviewd in het Radio 1 Journaal https://bit.ly/2pYe14F.