Over ons onderzoek

Stoppen met roken lukt gemakkelijker als je daarvoor een beloning krijgt. Uit onderzoek van Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat werknemers het niet-roken beter volhouden als ze in combinatie met een stoppen-met-rokentraining op het werk een beloning krijgen.

Er is een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Hieraan deden 604 rokers mee die wilden stoppen met roken uit 61 bedrijven in Nederland. De helft van de rokers kreeg alleen een groepstraining (controlegroep), de andere helft kreeg de groepstraining en een beloning (interventiegroep). De beloning bestond uit cadeaubonnen van in totaal €350. Na de training ontvingen degenen die gestopt waren €50, na 3 maanden nog eens €50, na 6 maanden €50 en na 12 maanden €200. Na een jaar waren sommige mensen weer gaan roken, maar bleek het verschil tussen interventie- en controlegroep groot te zijn (41% vs. 26%).

Hiermee is aangetoond dat een groepstraining stoppen met roken op de werkplek tot hogere succespercentages leidt als je dit combineert met een beloning in de vorm van waardebonnen. De onderzoeksresultaten zijn o.a. gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Public Health.