Waarom belonen?
Het resultaat van stoppen-met-rokenbegeleiding kan vergroot worden door gebruik te maken van financiële beloningen voor werknemers die succesvol stoppen met roken. Wetenschappelijk onderzoek van Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat belonen zeer effectief is. Met alleen een groepstraining was in het onderzoek van Universiteit Maastricht na een jaar 26% van de deelnemers gestopt. Als werknemers ook nog cadeaubonnen verdienden steeg het stopsucces naar 41%. Belonen maakt het aantal stoppers dus anderhalf keer zo groot!
Een beloning werkt als een extra stimulans om te stoppen met roken, bovenop de intrinsieke motivatie die medewerkers al hebben. Het zorgt ervoor dat medewerkers alles in het werk stellen om deze stoppoging succesvol te maken. Als medewerkers een beloning kunnen verdienen, gaan ze bijvoorbeeld vaker nicotinevervangers of medicatie gebruiken, wat de succeskansen verder vergroot. Ook krijgen medewerkers meer het gevoel dat ze kunnen stoppen met roken en wordt hun zelfvertrouwen groter. En zelfvertrouwen is erg belangrijk om succesvol te kunnen stoppen met roken.
Door te kiezen voor beloningen maakt u een belangrijk statement: namelijk dat u kiest u voor de meest innovatieve en succesvolle aanpak om stoppen met roken te stimuleren. Uw organisatie ziet het belang van een gezonde leefstijl en zet zich in voor de gezondheid van haar medewerkers.
Roken is een verslaving en stoppen is een knappe prestatie. Door stopsucces te belonen toont u uw waardering en viert u samen met uw medewerkers dat het hen gelukt is om te stoppen met roken.
We streven in Nederland naar een samenleving waarin kinderen niet meer beginnen met roken en minder dan 5% van de volwassen bevolking rookt. Ook veel bedrijven werken hieraan mee, door een rookvrije werkplek in te stellen en medewerkers te ondersteunen bij het stoppen. In het Nationaal Preventieakkoord wordt het aanbieden van stopbegeleiding met beloningen genoemd als effectieve methode voor werkgevers om bij te dragen aan de doelstelling van het verminderen van roken in de samenleving.
Overweegt u om een rookvrije organisatie te worden? Op de website van de Rookvrije Generatie vindt u het Stappenplan Rookvrij Werken.